St. Vincent de Paul Stella Maris House

St. Vincent de Paul housed homeless women in Bremerton for 70 years, mostly in cramped, aging quarters. Tired of turning women away, they asked Rice Fergus Miller to help solve the problem. This new 4,400 square foot shelter houses 18 women in a dignified, welcoming setting. The exterior design is unassuming – a deliberate attempt to protect the shelter’s confidentiality in a changing, mixed neighborhood.

Recycling and sustainability is at the core of the St. Vincent de Paul way. To honor that, the design team chose to use salvaged bed rails from their furniture warehouse to create the shelter’s entry door, dining table, and central wood “welcome column.”   This effort spread to numerous community groups who provided funding, furnishings and supplies. In addition to design and documents, Rice Fergus Miller provided project leadership and connection to the successful fundraising consultant.